”Brynt smör är som en fredsmäklare”

Mat-Tinas bästa tips för vardagsmaten

Publisert:

Tina Nordström tipsar om små, enkla förändringar som gör något nytt med din vardagsmat

– Laga dina vanliga rätter men byt ut någon ingrediens eller krydda, svårare behöver det inte vara, säger Tina.

Här delar hon med sig av recept ur sin kokbok ”Käka gott – månad för månad”.

Kocken Tina Nordström, även känd som Mat-Tina, är en riktig fena på att piffa till vardagsmat. När det kommer till just vardagsmat är det lätt att fastna i samma tio rätter trots att man kanske tröttnat lite på dem. Tina har några knep som går att ta till för att komma ur det.

– Det är ett vanemönster och ett muskelminne i hjärnan. Vi handlar det vi brukar och lagar det som ger trygghet. Vi vet att det fungerar. Men man behöver inte krångla till det. Man kanske redan brukar göra en kycklinggryta och då kan man nästa gång koka den med stjärnanis och kanel.

Tina menar att eftersom vi är vanemänniskor så är det inget som bara sker utan vi måste faktiskt ta oss i kragen och göra det.

– Det är bara att fälla ner kepsen och byta en rotfrukt eller krydda den här veckan.

Värmande grytor

I klippet ovan lagar hon ribbolita, en billig, härligt värmande toskansk gryta där man kan lägga i lite av varje av det som finns hemma.

– Det går bra att laga den i vanlig gryta också men en tryckkokare är en bra investering.

När orken och fantasin tryter för Tina har hon en enkel rätt som hon gärna tar till.

– Jag knäcker några ägg i pannan, river ost och lite strör i kryddor. På med en stor wrap och så vänder jag den och lägger på det jag har i kylen. Det kan vara salami, majonnäs, sallad och lite sånt där. Det brukar bli gott.

Ärtor och linser håller ner budgeten

För att hålla nere matbudgeten dras Tina gärna till hyllorna med torkade linser, ärtor och bönor i mataffären.

– Jag har alltid gillat den hyllan. När du lägger i bönor i ribbolitan får du en helt annan mättnadskänsla. Och när du lägger kikärter i blöt och sedan kokar dem så får du en mycket bättre konsistens. Det går nästan inte att jämföra de färdigkokta mot när du kokar dem själv, det bli ren helt annan stuns.

Hon tipsar om att koka kikärtorna i vatten, salt, lite olivolja och citronskal och kanske något lagerblad.

– Bara vatten och salt går också bra. Sedan kan du steka dem eller äta dem kalla. Du kan ha en batch i kylen för de håller sig bra men de går också att frysa in.

När det är bistra tider kan det också vara just nu som vi ska gå ifrån våra mönster och upptäcka andra rätter menar hon.

– Jag tror man kan spara pengar på det. Att inte bara gå sitt vanliga kundvarv utan att istället våga prova annat. Kolla hyllan med torkade bönor och googla kikärter.

”Jag är inte märkvärdig”

Tina har en uttalad matfilosofi som hon hållit fast vid sedan hon började laga mat.

– Har du det inte hemma, så skit i det. Det ska inte vara så märkvärdigt. Så är jag i andra delar av mitt liv också, jag är ingen märkvärdig person.

Lagar man ribollita blir man populär.
Lagar man ribollita blir man populär.
(172)

Ribollita i tryckkokaren

Sin nya kokbok, ”Käka gott – månad för månad” har hon fyllt med recept, tips och trix för godare matlagning som alla klarar av. Men också recept som är lite mer utmanande.

Boken är uppdelade månadsvis med recept som passar för årstiden och råvaror i säsong. Här finns både vardagsrätter och mat för helg och festligare tillfällen.

– Jag vill förmedla att det inte är så svårt och att man alltid kan byta ut ingredienser eller hoppa över dem. Målet är att läsaren gör EN grej varje månad och puttar in det i sin matlagning. Då blir vi jätteglada. Och så går de vidare till februari och gör EN grej. Man behöver inte ta i från tårna, säger Tina.

En sallad ger extra fibrer

Hon tipsar också om att äta en sallad före maten, gärna med råkost.

– Så gjorde vi förr, det dämpar din hunger lite. Magen får möjlighet att ta upp alla nyttigheter som finns i sallad och råkost, som fibrer och vitaminer. Det kan vara något så enkelt som endivesallad med lite pressad citron och råsocker på. Det kan barnen sitta och äta med fingrarna tills jag är färdig med maten.

Någon favoritmånad har Tina svårt att utse. Alla har sin egen charm tycker hon.

– Vi har lagat varenda recept nu för januari. Men jag kan inte välja en favorit. Sedan kommer du till ramslöken i april och så kommer sparrisen och så har vi försmak på grillen. Den månad jag är minst exalterad över är nog december för att den är som den är, och det ska den vara.

(15)

Sillmacka med brynt smör

Ställ fram de här på bordet och du blir lika populär som Mat-Tina. Rågmackor som dignar av ägg, sill, färskpotatis och härliga tillbehör.

Fredsmäklande smör

Brynt smör är något som hon gärna använder och många av recepten i boken har fått en extra guldkant av den nötdoftande läckerheten.

– Brynt smör är som en fredsmäklare, det passar till allt. Man kan hälla det över vem som helst, alla blir glada. Man bryner det och vispar upp det så det blir fluffigt och spetsar med lite vinäger.

Lite oväntat kanske så förekommer ”Håll käften” hela 16 gånger i din kokbok. Ofta i samband med ”Håll-käften-gott”.

– Det var ju jättebra, men att jag inte kom upp i tjugo var ju kass. Det där ingår i just det här sättet att skriva recept. Att jag bjuder in, ”Kom igen nu, det här är inte så farligt.” Jag vet att en del tar illa vid sig och tycker det låter illa men det är ju på skoj och med hjärta och kärlek.

Du finns på sociala medier och du har en blogg och en youtube-kanal. Har du mycket kontakt med dina följare och läsare?

– Det kommer så otroligt många frågor men det är sällan vi hinner svara. Svarar jag en så måste jag svara alla. Men jag försöker läsa så mycket jag kan. Och jag tror att folk accepterar det eftersom vi hållit på så länge. Jag är ju en sån dinosaurie så när jag började fick jag brev med bilder, det var jättemysigt.

Tackar du oftast ja eller nej till erbjudanden och förfrågningar du får?

– Jag är en nejare. Jag är så noga och det måste stämma överrens med så mycket. Jag styrs av min spontana tanke från magen. Svaret kommer ofta fort, nej. Jag får så mycket förfrågningar, de vill ha med mig på allt från en öde ö till militärtjänst eller att segla över Atlanten. Det är klart att jag tackar ja ibland men då ska det vara något som verkligen är roligt.

Men Tina skulle gärna vara med i ”Stjärnorna på slottet”, men då för att brassa käk.

– Jag skulle aldrig sitta där på en stol och outa hela mitt liv. Jag är sjukt bra på att ta hand om folk och få dem att må bra. Men Tareq Taylor har ju det jobbet så jag får väl ta över när han slutar.

(7)

Pita med kycklinglår, gräddfil och mynta

Pitabröd är perfekt att fylla med olika godsaker. Gott att ta med på en utflykt också och enkelt att variera med det som finns hemma.

Tinas tre smarta tips för vardagsmaten

  • Byt ut en krydda eller råvara i ditt vanliga recept så blir det något nytt.
  • Koka torkade bönor och kikärter istället för att köpa färdigkokta, det blir en helt annan smak och konsistens.
  • Saknar du en ingrediens, hoppa över den eller ta något annat. Det är inte så himla noga.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.