Fredrik Nylén bakar i regnbågens alla färger

Publisert:
Fredrik Nylén med sin snygga regnbågskaka.
Fredrik Nylén med sin snygga regnbågskaka.

Matbloggaren Fredrik Nylén älskar både färg och att baka, så självklart bakar han en riktigt färgsprakande regnbågskaka och delar gärna med sig av receptet.

– Jag älskar färg. Men jag tycker det är roligast när man kan få till färgen naturligt men i det är fallet gör jag ett undantag. Det ska se ut som regnbågens riktiga färger.

Bakbloggaren Fredrik Nylén visar upp årets bakverk på temat regnbågsfärger. Tidigare år har han bakat både muffins och småkakor för att sprida kärlek med sina bakverk.

– Småkakorna med sex olika degar som jag skulle hålla på att skära var lite svår. Jag har inte heller bakat någon sådan där tårta med alla lager i olika färger, det är lite för krångligt att hålla på med tycker jag. Det här är som en tigerkaka där själva bakprocessen sköter utformningen i ugnen när kakan jäser, säger Fredrik.

Fredrik Nylén bakar i regnbågens alla färger
(5)

Färgsprakande regnbågskaka

Fredrik gjorde en kaksmet som han delade upp i sex mindre skålar och färgade med pastafärg som är en mer koncentrerad karamellfärg där man inte behöver använda så stor mängd för att få till styrkan på färgen. Sedan fyllde han bakformen med en smet i taget.

– Jag använder bara grundfärgerna, röd, gul och blå och så får jag fram alla sex färger genom att blanda dem, säger Fredrik.

Sedan sex år tillbaka driver Fredrik Nylén bakbloggen Fredriks fika. 2013 kom han tvåa i Hela Sverige bakar och sedan dess har han hållit sig kvar i köket.

– Jag bytte karriär från HR business partner på ett medicintekniskt företag till att baka på heltid så det blev en rejäl kovändning. Jag är också fotograf och så blir det en del event, men bakningen är roligast. Och jag älskar att vara i köket.

Fredrik är uppväxt med hembakat och inspirationen kommer från gammelmormor, mormor och mamma. De umgicks, bakade och fikade.

– Det är så roligt och kreativt att baka. Att testa nya smaker genom att till exempel byta ut vaniljsockret mot lakritspulver för att se vad som händer.

Fredrik gillar också att lyfta fram riktigt gamla klassiska bakverk, som mandelkubb till exempel.

– Det luktar ju vidrigt när man bakar dem, de rensar verkligen bihålorna, men de blir ju supergoda. Men de måste ätas nybakade, annars blir de torra, säger Fredrik.

I slutet av augusti öppnar Fredrik tillsammans med kollegan Linda Ahlsén Fiket, ett kafé med bageri i Hofors. Tanken är att baka allt från grunden utan tillsatser och allra helst ekologiskt.

– Vi har tagit över ett ställe och nu sätter vi vår egen prägel på det. Just nu målar vi om och testbakar för att se vad som kan passa. Det ska vara som hembakat men framför allt ska det vara gott så klart. säger Fredrik.

I höst kommer Fredrik Nyléns tredje bakbok, den ska handla om matbröd.

– Jag har skrivit brödrecept både för nybörjaren och för den som vill ha lite mer avancerade surdegsbröd. Jag försöker komma på enkla recept, det är det många som vill ha. Men det är lika kul att med riktigt krångliga saker. Jag taggar igång direkt på surdegsbröd som ska bakas i en vecka. Tänk att man kan göra så otroligt gott bröd på bara surdeg, mjöl, salt och vatten.

Regnbågskaka.
Regnbågskaka.

Fredrik Nylén

  • Bor: Hofors.
  • Aktuell: Med nya boken ”Matbröd - från tekakor och långpannebröd till fröknäcke och lingonlimpa” och nya bageriet/kafét i Hofors.
  • Titel: Bakbloggare, fotograf, bageriägare, bakboksförfattare.
  • Blogg: fredriksfika.allas.se
  • Instagram: @fredriksfika
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.