7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna

Publisert:

Torrt bröd, skrumpna grönsaker och gammal ost. Visst kan vi bli bättre på att ta hand om våra matrester. Här är sju tips som gör dig lite mer matsmart.

 1. Till och med mycket skrumpna grönsaker och rotfrukter går utmärkt att äta – så länge de inte har börjat mögla. Det är bara vatten som dunstat bort och de har blivit mer koncentrerade i smaken.
 2. Torrt bröd är måttligt kul. Men den huslige kan mixa till ströbröd. Eller krossa lite grövre, stek i olivolja med en mosad vitlöksklyfta och använd som ett krispigt strössel på potatismoset eller över löksoppan. Eller fukta brödet generöst med vatten och rosta i ugnen. I skick som nybakat (nästan).
 3. Kokt ris eller pasta är inte heller någon fest. Men stek det tillsammans med de där överblivna grönsaksbitarna från lådan i frysen med lite hackad ingefära, soja och sesamolja.
 4. Fem kalla kokta potatisar stirrar mot dig i kylskåpslampans bleka sken. Tärna och stek dem i olivolja med smörgåsskinkan som gick ut i dag, lite tärnad paprika, hackad lök och så knäck i några ägg. ¡Voilá! En spansk bondomelett.
 5. Vem lämnar ett tredjedels paket vita bönor öppet i kylen? Nå, vi mosar dem med olivolja, lite riven vitlök och salt. Perfekt att bre på macka.
 6. Detta nästan fulla mjölkpaket kommer inte att överleva natten. Frys in och använd som degvätska.
 7. Torr gammal ost smakar fränt och är svår att hyvla eller skära. Riv skalkarna, samla rivet i en burk och frys in vartefter. Använd till gratänger eller att strö över pastan och pizzan
www.matsmart.se
Fynda mat med 20-90 procents rabatt – samtidigt som du minskar matsvinnet

Du slänger 45 kg mat om året

 • Matavfallet var 1,3 miljoner ton i Sverige 2016. Det uppstår längs hela kedjan från odlare och uppfödare, via grossister, leverantörer och butiker – men hushållen stod för den största delen 938 000 ton. 
 • Det motsvarar 97 kg per person och år eller 1 kg om dagen i en familj på fyra personer.
 • I snitt slänger varje svensk varje år cirka 19 kg ätbar mat i soporna och häller 26 kg mat och dryck i slasken. Tillsammans 45 kg.
 • För vissa matvaror blir halva produktionen svinn.
 • Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000–6 000 kr per år genom att minska sitt svinn. 
 • Produktionen av den mat som slängs varje år orsakar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid eller cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

(Källa: Naturvårdsverket, Livsmedelsverket.)

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.