Jason Diakité om världens godaste köttfärssås

Timbuktus fem tips för att göra den helt perfekt

Publisert:
Stjärnkocken Joel Åhlin, artisten Jason Diakité och entreprenören Harald Wachtmeister.
Stjärnkocken Joel Åhlin, artisten Jason Diakité och entreprenören Harald Wachtmeister.

Livet var deppigt under pandemin för artisten och författaren Jason Diakité.

Räddningen blev köttfärssåser – i mängder. Nu är han aktuell med en ny bok om den älskade rätten.

– Det var som att ge sig själv en kram i matform, säger han.

Matlagning är kanske inte det första man förknippar honom med. Men under pandemin, när konserter och evenemang ställdes in, tog artisten och författaren Jason Diakité kreativiteten in i köket i stället.

– Pandemin var tuff mentalt men för mig blev matlagningen som en räddning. Det var något kreativt, en kärlekshandling som fick mig att känna att jag åstadkom något under dagen.

En av favoriterna i köket blev köttfärssås – den perfekta rätten för deppiga dagar.

– Köttfärssås är trygghetsmat. Det är lätt, man vet vad man kan förvänta sig och det går nästan alltid att äta. Sött och umamirikt från tomaterna. Löken. Fettet och sältan. Värmande och lent. Den perfekta rätten helt enkelt.

Köttfärssåsbibel

Samtidigt föreslog han för sina vänner att de skulle starta en matklubb där de bara lagade köttfärssås. Stjärnkocken Joel Åhlin och entreprenören Harald Wachtmeister gillade idén som det perfekta botemedlet mot tristess.

– En vecka senare sa Harald att vi måste göra en bok – nej en bibel – av recepten. Det finns inga andra nämnvärda böcker om just köttfärssås, vilket är märkligt med tanke på hur älskad den är. Det var på tiden att maträtten fick en ordentlig hyllning.

Joel Åhlin, artisten Jason Diakité och entreprenören Harald Wachtmeister på pasta-resa i Bologna.
Joel Åhlin, artisten Jason Diakité och entreprenören Harald Wachtmeister på pasta-resa i Bologna.

”Allt förändrades”

Sagt och gjort, trion skrev boken ”Köttfärssås” och lagade mer ragu än vad genomsnittsmänniskan gör under sin livstid. Flera hundra tallrikar, uppskattar Jason.

– Vi har gått upp i vikt, vi har fastat, vi har gått upp igen. Ändå kan vi fortfarande inte få nog. När köttfärssåsdörren väl är öppen på vid gavel finns det ett helt universum att upptäcka.

De avslutade projektet med en ”pilgrimsfärd” till maträttens hemstad Bologna.

– Det var så häftigt, precis det vi ville skulle hända, hände. Allt förändrades. Vi trodde att vi ätit bra köttfärssås men det var en helt ny upplevelse att äta såser som bara förlitade sig på bra råvaror. Färska tomater, bra nötkött och en skvätt vin.

  • Har du ätit en dålig köttfärssås någon gång?

– Som turnerande musiker har man ju ätit sin beskärda del luncher på vägkrogar. Där har man fått en hel del mindre bra köttfärssås. Men annars måste man nästan anstränga sig för att göra en dålig köttfärssås. Det är så enkel mat.

  • Vilken är din favoritköttfärsås of all time?

– Om jag bara fick äta en variant i resten av mitt liv så skulle det vara den jag fick smaka i Bologna. Den innehåller bara åtta ingredienser. Inga örter, kryddor eller buljong förutom salt. Bara bra råvaror som fått puttra på spisen i fyra timmar. En riktig aha-upplevelse.

Boken ”Köttfärssås”.
Boken ”Köttfärssås”.

Timbuktus fem tips för den perfekta köttfärssåsen

  1. Låt det ta tid. Koka såsen minst 2-4 timmar. Låt den gärna puttra över dagen.
  2. Gör alltid soffritto. Det är stekt blekselleri, morot och lök. Ha alltid selleri hemma.
  3. Använd grovmalen köttfärs. Det blir godare än finmalen.
  4. Ha inte olja i pastavattnet. Olja gör pastan halkigare och vilket innebär att den inte kommer att plocka upp lika mycket sås, vilket i pastans värld är en big no-no.
  5. Koka pastan med såsen. Ta ur pastan ur vattnet när den är något underkokt och låt den bli färdig i såsen. Tillsätt även lite pastavatten. Det kallas mantecare på italienska och ger en len och krämig konsistens på slutresultatet.

Tre recept från boken ”Köttfärssås”

(31)

Ragu på högrev

Den här ragun är en långkokt köttgryta där köttet tillagats så länge att det blivit mört och trådigt. En oerhört mustig rätt, fullt kompatibel med höst- och vintermånaderna i Sverige.

Ragu på högrev
Ragu på högrev
(7)

Salsiccia penne

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Färsen är fet men balanseras med syran från det vita vinet, det ger rätten en djup och salt smak som uppskattas av hela familjen.

Salsiccia penne
Salsiccia penne
(2)

Valnöt- och svampragu

Hemligheten bakom den här goda ragun är att finhacka svampen i precis lagom små bitar, sedan bryna dem länge och väl för att locka fram maximalt med magisk umami.

Valnöt- och svampragu
Valnöt- och svampragu
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.