Bartenderns bästa drinkar till nyårsfesten

Tre drinkar för extra festlig stämning

Publisert:
Stellagalan-vinnaren Josefine Thorén skålar in det nya året med en pennegroni.
Stellagalan-vinnaren Josefine Thorén skålar in det nya året med en pennegroni.

Ingenting säger välkommen till nyårsfesten så mycket som en gnistrande champagnedrink.

Här ger den prisvinnande bartendern Josefine Thorén sina bästa tips på vad du kan bjuda på – och hur du gör drinkarna extra festliga.

Tidigare i år stod Josefine Thorén, till vardags barchef på bar Bruno i Göteborg, som vinnare av Stellagalan i kategorin bartender.

Nu delar hon med sig av sina bästa tips inför nyårsfesten. Själv ska hon fira in det nya året genom att bjuda sina gäster på champagnedrinkar.

– Det är ju det festligaste som finns! Klassikern ”French 75” med gin, citron och champagne går alltid hem. För att spexa till den så kan du addera lite bär efter säsong, säger hon.

Josefine Thorén vinnare av årets stellabartender.
Josefine Thorén vinnare av årets stellabartender.

Välkomstdrink till nyårsafton

En annan favorit är drinken negroni sbagliato – en riktigt lätt och fräsch drink som passar utmärkt som aperitif innan maten.

Dessutom är den enkel att göra och innehåller bara tre ingredienser. Förutom champagne, eller annat mousserande vin, har hon i söt vermouth och röd bitter.

– Garnera med en apelsinskiva och så är det klart, jätteenkelt!

För den som vill avancera drinken är det trevligt att smaksätta spriten, tipsar hon. Ett exempel är att låta den röda bittern stå med lite frysta hallon över natten som man sedan silar av.

Negroni sbagliato gjord av Josefine Thorén.
Negroni sbagliato gjord av Josefine Thorén.

Sist men inte minst tipsar Josefine om att skåla in det nya året med hennes egenkomponerade drink pennegroni. Den är en blandning mellan drinkarna pendennis och negroni och bjuder på smaker från gin, aprikos, röd bitter och vermouth.

– Den har både lite sötma, syra, fruktighet och beska. Den går hem hos de flesta så det är verkligen ett hett tips till nyår. Drinken är också en av våra bästsäljare på mitt jobb.

Pennegroni
Pennegroni

Ätbart glitter får drinkarna att skimra

Oavsett vilka drinkar du bestämmer dig för så föreslår Josefine att ha i lite ätbart glitter i drinkarna. Blanda i glittret när du skakar för extra skimmer, eller toppa lite ovanpå drinken. Ätbart glitter finns ofta vid bakavdelningen i vanliga mataffärer.

– Det får alla drinkar att se både trevligare och och festligare ut. Speciellt om du har en drink med champagne, för då får bubblorna glittret att röra sig upp och ner i glaset.

  • Vilken champagne rekommenderar du att ha i drinkarna?

– Det spelar inte så stor roll. Men en favorit är en blanc de noirs, det är en väldigt god och fruktig champagne som är gjord på blåa druvor.

  • Har du några spaningar framåt – vad blir trendigt i drinkvärlden 2022?

– Jag tror att det kommer att finnas ett större intresse för skapandet bakom drinken och vilka ingredienser som används.

Många gäster på hennes bar efterfrågar också mer svensk sprit i drinkarna. De som exempelvis beställer en gin och tonic vill att ginen ska vara svenskproducerad.

– Det är extra kul eftersom det finns så mycket bra svensk sprit att välja mellan nuförtiden.

Drinktrender

En annan trend är användningen av färska ingredienser i drinkarna. Som blommor, frukter och bär. Mycket av det vi ser som ogräs, som gatkamomill och maskros, är fullt ätbart och kan ge både en tropisk och blommig karaktär till drinken, förklarar hon.

– Jag älskar att vara ute i naturen och plocka ingredienser till baren, och jag tycker att det är fantastiskt roligt att det blir mer och mer populärt.

  • Vill du stajla lite extra på nyårsfesten? Spana in klippet här nedan där sommelieren Sarah Lindstrand Mboge visar hur du öppnar bubblet som ett riktigt proffs!

Fakta: Josefine Thorén

Ålder: 28.

Yrke: Barchef på bar Bruno.

Bor: Göteborg.

Favoritdrink: Affinity, det är en väldigt välbalanserad drink med min favorit scotch whisky.

Drömmer om inför 2022: Ett pandemifritt liv och att det börjar gå tillbaka till det vanliga med festivaler, events och att man kan börja resa snart igen.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.