Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt

Publisert:
Julia Tuvesson har skrivit en hel bok om Brynt smör.
Julia Tuvesson har skrivit en hel bok om Brynt smör.

När kassan var skral var det brynt smör som räddad upp middagarna för Julia Tuvesson. Nu har hon skrivit en hel bok om den gyllene smaksättaren.
– Jag kallar det världens bästa 1-ingrediensrecept, säger Julia Tuvesson.

När Julia Tuvesson flyttade hemifrån var matbudgeten liten, det blev mest de billigaste grönsakerna. För att få lite mer smak på maten så toppade hon med brynt smör. Den ugnsrostade pumpan blev fantastisk och Julia började använda det brynta smöret till precis allt, som en extra krydda och smaksättare.

– Jag blev helt tokig i det, allt blev ju mycket godare. Jag hade det på tacos, yoghurt och allt möjligt. Det blev en kul, kreativ utmaning att se vad det passade till.

Julia har hittills inte träffat någon som inte gillar brynt smör. Det brukar i så fall vara de som inte gillar smör alls, men Julia brukar kunna övertyga dem att prova lite, lite i alla fall och det går alltid hem.

Vad är brynt smör egentligen?

– Brynt smör är ett smör som man kokar så att mjölkproteinerna faller till botten och blir karamelliserade. Då får man det här ”tillagade smöret” som doftar kola och är så gott och användbart.

Och så blev det en hel bok om brynt smör, hur kom du på den brillianta idén.

– Jag skrev kokboken Plåtmat för några år sedan där jag ville visa hur man kunde laga mat utan recept med hjälp av några olika gröna modeller som ersatte tallriksmodellen. Efter det så kände jag att jag gärna ville göra en bok om smaksättare i det gröna köket. Hur man kan få grönsakerna att smaka mycket mer. Jag ville verkligen nörda ner mig och ta reda på allt man kan göra med det.

Smör som krydda

Att endast en ensam ingrediens kan få allt att smaka så bra fascinerar Julia.

– Jag kallar det världens bästa 1-ingrediensrecept. Har du ett paket smör hemma så har du en fantastisk smaksättare. Jag ser ofta smöret som en krydda i mina rätter.

Hur ofta använder du brynt smör?

– Ha, ha. Många tror att jag använder det varje dag men så är det inte, kanske varannan vecka.

Kokboken Brynt smör handlar inte bara om smör utan också hur vi förhåller oss till fett och mat. Under arbetets gång märkte Julia att hon egentligen skrev boken till sin 7-åriga dotter.

– Mat och fett är ofta svåra ämnen för många kvinnor. När jag provlagade recepten till boken fick min dotter smaka och hon var helt till sig för att allt var så gott. Vi pratade om att mat är så gott och härligt när vi stod där vid spisen och doppade bröd direkt i smöret. För min dotter är mat glädje, sammanhållning och familj och det vill jag att hon ska få ha kvar så länge som det bara är möjligt.

Ödets lyckokast

När Julia letar inspiration till nya böcker brukar hon googla runt på allt möjligt, titta på film och läsa böcker. Under sitt googlande snubblade hon över uttrycket ”serendipity” som kan översättas till ödets lyckokast. Vilket betyder att något som inte blir som det var tänkt ändå kan bli väldigt bra.

– Jag började fundera över vilka matmisstag som finns och hittade långa listor med misslyckanden. Vi är så rädda i vår tid över att göra misstag, allt ska vara så perfekt, inte minst på sociala medier. Men historien är full av mänsklighet.

Julia är helt övertygad om att det brynta smöret kom till av just ett sådant misstag. Någon måste ha glömt en kastrull med smör på spisen och plötsligt spreds den läckra, kolaaktiga doften över hela köket.

– Jag tror mer på att låta livet hända. Det är så en stor del av min matlagning ser ut. Jag vill inspirera och mina recept ska fungera som vägledning och inte regler.

Har du själv begått något misstag som visat sig bli ett lyckokast?

– Jag gjorde morotssoppa samtidigt som jag lagade annat och när jag smakade av den så var den inte alls som jag förväntat mig. Jag hade råkat använda curry men det passade så sjukt bra ihop med morot. Så det blev ett recept i min förra kokbok, Käka grönt.

Julia menar också att det ostrukturerade kan leda till större kreativitet. Att inte orka gå och handla innebär att man får trolla med det som finns hemma. Låta livet hända helt enkelt.

3 goda smaksättare till brynt smör

  1. Salvia är min favorit. Man kan smörfritera salviabladen så de blir krispiga. Salviasmöret är gott på risotto, majssallad eller på pastan.
  2. Hasselnötter är också goda smaksättare. Det brukar jag använda till höstens släta rotfruktssoppor som rotselleri- och äppelsoppa. Hasselnötssmöret tillför både god smak och härligt crunch.
  3. Citron pressar jag ner i det brynta smöret när det svalnat lite. Det använder jag bland annat till äggröra med kantareller och parmesan.

Julia Tuvesson

  • Ålder: 31 år
  • Bor: Malmö
  • Yrke: Receptkreatör och kokboksförfattare
  • Utbildning: Kandidatexamen i etnologi
  • Instagram: @tuvessonskan
  • Blogg: tuvessonskan.se
Julia Tuvesson
Julia Tuvesson

Julia Tuvesson med sin nya kokbok Brynt smör, Norstedts.

(39)

Äggröra med brynt citronsmör

Doppa ett gott bröd i den krämiga äggröran, det smakar himmelskt.

(186)

Pasta al limone e burro

En krämig pasta där det brynta smöret är smaksatt med pressad citron. Ljuvligt gott och enkelt att laga.

(7)

Potatismos med brynt smör

Sätt smak på potatismoset med brynt smör och smakerna lyfter till oanade nivåer. Vill du variera kan du använda brynt smör med smaksättning.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.