Så bakar du godaste smörgåstårtan i sommar

Emma Brink Rask om smörgåstårtans uppsving

Publisert:
Emma Brink Rask.
Emma Brink Rask.

Inget förhöjer festen så som en vacker tårta bakad med kärlek.

– Det finns en viss magi över tårtor, en symbol för att det finns något att fira, säger bakproffset Emma Brink Rask.

Här delar hon med sig av tre recept som garanterat gör succé i sommar.

Nu drar tårtsäsongen igång med morsdag, nationaldag, skolavslutningar, midsommar... Och inget firande utan en tårta, det menar bakinspiratören Emma Brink Rask.

– Av alla recept jag gör är tårtorna populärast. Det finns en viss magi över tårtor, kanske för att det inte är något man äter en tisdagskväll när man är sötsugen. Tårtor är en symbol för att det finns något att fira. Det är också en gemensam upplevelse, något vi delar. Om du dessutom bakar den själv, så har du lagt ner kärlek däri, säger Emma Brink Rask.

Själv var hon länge den som helst avnjöt tårtor. Emma växte upp i ett hem där det bakades mycket, kanske framförallt av systern som så småningom också blev konditor. Emma däremot slängde mest ihop någon kladdkaka ibland.

Färgglad pannkaksrulle med varmrökt lax och dill.
Färgglad pannkaksrulle med varmrökt lax och dill.

Triggades till att överträffa sig själv

– Men på mitt jobb hade vi tisdagsfika, då någon skulle baka och ta med sig fika. Men jag tröttnade på att folk sprang ner till affären och köpte ballerinakakor i sista sekund, så jag sa att nu tar jag över det här. Och ganska snart triggades jag att överträffa mig själv, jag ville ju att kollegorna skulle bli imponerade.

Så hon började läsa på, inspirerades av vackra bilder, och gjorde mer och mer spektakulära bakverk, som hon också knäppte kort på och lade ut på sitt instagramkonto. Det är fem år sedan, idag har hon 110 000 följare och lever på att baka. Men på frågan om baka eller äta tårta är roligast, svarar hon: 

– Det roligaste är att dekorera. Bakningen, oavsett om jag gör en söt tårta eller smörgåstårta, är en transportsträcka fram till att jag får smycka den. Det ska bakas bottnar, fyllning ska göras och tårtan ska läggas ihop med raka kanter. Men sedan när den står där i kylen över natten känner jag en längtan efter att få skrida till verket. Det är som att ha en ny tavelduk som man får gå loss på och göra vacker. 

Örtig osttårta med lökfyllning.
Örtig osttårta med lökfyllning.

Baka mer tårtor i säsong

I sin nya bok ”Tårtor och smörgåstårtor till årets alla fester och högtider” uppmuntrar Emma oss att baka tårtor i säsong. För det är precis som med kärlek; när man får längta efter något blir njutningen större. 

– Vi har tillgång till färska bär året runt, men att alltid hälla blåbär på tårtan är inte särskilt roligt. Jag tycker att det finns något fint i att längta efter den första rabarbern och sedan få frossa däri, att njuta av svenska jordgubbar när de är som sötast, och svenska äpplen på hösten. 

  • Vad är i säsong på våren och under försommaren?

– På våren är det mycket citrus, gult och grönt. Det finns också penséer och andra ätbara blommor, och strax därefter kommer den härligt syrliga rabarbern. 

Det gula och gröna går även igen på smörgåstårtan. För tårta serveras inte bara till fika. Smörgåstårtan blev omåttligt populär på 70-talet med sitt vita bröd, lager av majonnäs, lax, skinka och ägg. Nu verkar den ha fått en revival, men i nyare varianter, vilket gläder Emma. 

– Egentligen är det en superbra idé som pajades av att man gjorde den på fel sätt, där man hade för mycket majonnäs och blandade tonfisk, mimosasallad och leverpastej i en och samma tårta. Den typen av smörgåstårta känns förlegad. 

Den moderna klassikern – skagencheesecake.
Den moderna klassikern – skagencheesecake.
  • Så vad trendar nu vad gäller smörgåstårtor? 

– Dels är det smörgåstårtor i lite mindre format. Du måste inte göra smörgåstårtan stor som en bricka, du kan göra en för 6–8 personer. Man håller sig till ett tema i taget, som lax och räkor eller italienska smaker – och då slänger man inte in leverpastej i mitten. Även dekorationen hålls renare och mer modern. Du kan dekorera med groddar, frön och blommor så att smörgåstårtan ser ut som en liten bukett snarare än ett smörgåsbord med kallskuret.

Och vad gäller brödet uppmanar Emma till att leta efter alternativ till landgången. 

– Du måste inte baka eget, det går utmärkt att köpa färdigt. Runda polarkakor är dunderbra att ha som bottnar, så även ett gott formbröd. Ibland mixar jag bröd och trycker ihop, för att sedan göra en cheesecakefyllning som jag lägger ovanpå.