Så väljer du godaste fläskköttet
Köttskolan del 5
Kotlett, karré, filé, skinkinnanlår, fläsklägg eller fläskbog. Det är inte helt lätt att veta hur varje bit bäst ska tillagas och vilka delar som passar bäst till vad.
I femte delen av Godares köttskola guidar kocken Mattias Larsson till rätt val av fläskkött.
Fläskkött ät oftast ett enkelt och relativt billigt kött – perfekt i grytor, till goda tillbehör eller på grillen.
Men hur vet man vilket fläskkött som är godast till vad, och hur tillagas det för bästa resultat?
Kocken Mattias Larsson förklarar i klippet.
- En fin kotlett eller en bit karré är kött som ska stekas lätt tills det precis är så där perfekt genomstekt. Antingen gör du det i skivor, eller helsteker för ännu saftigare resultat.
- Mindre mört fläskkött som skinkinnanlår är lite tuggigare och lämpar sig bättre i tunna skivor. Mattias favorit är att panera skinkinnanlåret i mjöl, ägg och ströbröd och steka en riktigt frasig och fin schnitzel.
- Segt kött som fläsklägg eller fläskbog ska tillagas under många timmar. Det kan kokas eller bräseras i ugnen.
Schnitzel – så lyckas du med fraset
Så känner du igen rimmat kött
Många gånger säljs segt kött som fläsklägg säljas som ”rimmat”, det vill säga att det har legat i en saltlag.
– Det kan man känna igen på att det är rosa när det är tillagat, precis som smörgåsskinka, säger Mattias.
I klippet förklarar han vad rimmat kött lämpar sig bäst till, samt mycket mer om vilket fläskkött du ska använda till vad – och hur det ska tillagas. Missa inte det!
Lär dig allt om kött i Godares köttskola
Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.
- Tre saker att tänka på när du väljer kött
- Därför ska du välja marmorerat kött
- Hängmörat kött – så påverkar det smaken
- Så tillagas nötkött på bästa sätt
- Så väljer du godaste fläskköttet
- Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs
Läs vidare
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
ARTIKLAR
Svart vitlök – en riktig umamibomb
ARTIKLAR
5 bordsgrillar som fixar perfekt grillad mat på nolltid
ARTIKLAR
Tareq Taylor – 12 populära recept
ARTIKLAR
Fettisdagen 2023 - våra godaste semlor
ARTIKLAR
23 goda och värmande soppor
Så grillar du kycklingklubbor i ugnen
Krämig kyckling med vitlök och spenat
- Snabblagat
Läckert krämig och vegetarisk pasta
- Snabblagat
Libapizza – snabbt, enkelt och så gott
- Snabblagat
Minismörgåstårtor för två