Så blir du bra på att laga somalisk mat
Khadija Mohamud bästa tips och recept
Färgstarkt. Kryddstarkt. Och alltid med banan till. Så beskriver Khadija Mohamud maten från barndomen. Här ger hon sina bästa tips, recept och tekniker för att lyckas med det somaliska köket.
Trenden är tydlig: allt fler börjar intressera sig för olika afrikanska kök.
Det säger Khadija Mohamud, 39, som driver bloggen Khadijas Kitchen.
– Folk är hemma mer nu och vill gärna testa något nytt. De flesta har smakat thai och indiskt, nu är man ute efter nya smaker, säger hon.
På hennes blogg Khadijaskitchen.se har hon recept från flera olika afrikanska länder. Som nigeriansk kycklinggryta, etiopisk injera eller ghanesiska biffgrytan.
Men det kök som ligger Khadija närmast om hjärtat är det somaliska.
– Jag var alltid i köket tillsammans med min mamma när jag bodde i Somalia, det var där jag lärde mig allt jag behövde veta. I dag får den somaliska maten mig att resa tillbaka till barndomen och min familj, säger hon.
Kött och kyckling dominerar
Det som utmärker det somaliska köket är kryddorna. Somalier arbetar ofta med många olika smaker – och många olika ingredienser i en och samma rätt.
Kött och kyckling dominerar men det är också vanligt med potatis och sötpotatis i grytorna. Och ris och tunnbröd som tillbehör.
– Somalia har varit en italiensk koloni så vi lagar mycket pasta också, som
exempelvis sugo suqaar. Sugo betyder sås på italienska, och suqaar betyder hackat kött.
Banan ett måste
Pastarätten serveras med skivad banan och chilisås – ett måste i det somaliska köket.
– Bjuder du hem somalier måste du ha banan på bordet, vi äter det till allt! Jag vet att många inte tycker om att ha banan i maten men man måste våga testa, säger Khadija.
Hon förklarar att bananen hjälper till att balansera hettan, eftersom de flesta
somaliska rätterna har lite extra sting. Sötman kompletterar chilin och förhöjer smakerna.
Somalisk gryta med kikärter och banan
Vanliga kryddor i somaliska köket
Huvudplatsen i den somaliska kryddhyllan har koriander, lök och vitlök.
– Har du inte de tre kryddorna så kan du inte laga somalisk mat. Det är det mest basic, säger hon.
Den vanligaste kryddblandningen heter xawaash och liknar indisk garam masala. Den finns inte att köpa hos så många stora matkedjor, men hittas ofta i mindre butiker som importerar mat och kryddor från andra länder.
Blanda din egen somaliska kryddblandning
Hittar du inte xawaash i butiken kan du enkelt blanda ihop din egen. Här är Khadijas recept:
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk korianderpulver
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk kardemumma
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 nejlika
- 1 tsk gurkmeja
Vad äter man till vardags i somalia?
- Frukost: Injera, en slags crepes-liknande pannkaka som äts i flera
östafrikanska länder. Många äter också Malawax – tunna pannkakor med smak av kardemumma. De äter man med smör och socker, en kopp te eller kaffe.
– För mig är Malawax riktiga barndomsfavoriter som mamma alltid lagade till mellanmål eller frukost, säger Khadija.
Somaliska pannkakor med kardemumma
- Lunch: Ris med kyckling, kött eller grönsaker. Och banan och chilisås.
- Middag: Bönor med tomatsås, eller bönor med smör, socker och filmjölk.
– Det låter kanske lite konstigt men det är vanligt att man äter det på kvällen,
säger Khadija.
Vad lagar man till fest?
Vankas det bröllop, speciella gäster eller fest bjuds det ofta på bariis iyo hilib – en av landets populäraste risrätter som toppas med friterade grönsaker och kryddor.
– Det äts tillsammans med en speciell chilisås som heter shidni och görs på dadlar, tomat och tamarind. Den är fantastiskt god.
Khadijas recept på somaliskt ris
Och till efterrätt?
– Vi har otroligt många olika efterrätter, oftast bjuder vi på olika varianter av småkakor, säger Khadija.
En annan favorit är halwa som också är populär i Indien och Mellanöstern. Den görs på främst smör och socker och har en mild smak, väldigt söt och mjuk konsistens.
Grillat kött från Tanzania
De här grillspetten får härlig smak av timjan, vitlök, ingefära och tamarind och går bra att tillaga antingen i ugnen eller på grillen. Som tillbehör serveras en fräsch koriander- och limesås.
Majs i kokosmjölk från Tanzania
Kadijas familj älskar när hon lagar den här rätten. Majs i kokosmjölk är perfekt till picknick och lika god att äta varm som kall.
– Köp nybakad baguette på vägen till stranden och doppa den sedan i såsen och njut.
Somalisk falafel
Somalisk falafel, eller Bajiye, är populär street food som du hittar överallt i Somalia. En rätt som du aldrig tröttnar på och som passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten. Bönorna ska blötläggas i förväg, och ligga över natten.
Khadija Mohamud
Ålder: 39
Bor: I Stockholm med man och tre barn.
Drömmer om: Att svenska folket ska upptäcka mer afrikansk mat.
Har alltid i kylskåpet: Färsk koriander, det är ett måste.
Instagram: @Khadijaskitchen
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Laga mat med mandolin – tips på populära modeller
ARTIKLAR
17 läckra sillrecept
- Snabblagat
Grekisk pastasallad med kassler
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Fina och smidiga presskannor som gör gott kaffe
Kokt torsk med äggsås
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Det här behöver du för att lyckas med matlagningen i naturen
ARTIKLAR
10 läckra tårtor till påsk