”Skippa skeden och låt bäbisen äta själv”

Kom igång med knatteplock – 9 tips från experten

Publisert:
Elin Oresten har knep och recept till dig som vill testa ”knatteplock”.
Elin Oresten har knep och recept till dig som vill testa ”knatteplock”.

Bäbisar som äter själva, är det möjligt? Ja, om du serverar ditt barn plockmat. Experten Elin Oresten har knep och recept till dig som vill testa.

När Elin Oresten fick barn önskade hon att dottern skulle få en nyfiken, lustfylld relation till mat, inte bli en kräsen typ som ratar det mesta. 

– Självklart kan man inte påverka allt som förälder, men jag ville göra vad jag kunde för att Bonnie skulle få ett okomplicerat förhållande till mat och kunna äta samma saker som resten av familjen, säger Elin. 

I den här vevan snubblade hon över metoden ”baby led weaning”, alltså barnstyrd matintroduktion, som går ut på att bäbisen istället för att skedmatas puréer serveras plockmat och får äta själv från att de är ett halvår.

– Jag hittade några konton på sociala medier, med bilder och videos på bäbisar som satt och åt saker som revbensspjäll. Det såg fantastiskt ut, säger Elin som nu ger ut boken ”Knatteplock – mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder.”

Civilingenjör som Elin är ville hon dock läsa på om metoden innan hon bestämde sig för att testa den. Ju mer hon läste, desto mer insåg hon att det här egentligen inte är något nytt. Innan barnmatsburkarnas intåg var det vanligt att lära bäbisar äta via små bitar vanlig mat. 

– På så sätt exponeras barnet för olika konsistenser, texturer och smaker. Burkmaten ger inte samma palett av smaker.

”Skippa skeden och låt bäbisen äta själv”

Barnet får sitta i förarsätet på sin matresa

Hon fastnade också för att barnet får sitta i förarsätet på sin matresa, och upptäcka mat i sin egen takt. 

– Jag tror att det är bra både för matglädjen och magen, för det är en process att lära sig äta. När man skedmatar är det lätt att hamna i ”och en sked för mamma, och en sked för pappa…” Här får barnet styra matintaget själv. Men självklart kan man kombinera plockmat med lyhörd skedmatning.  

Är inte risken att barnet får i sig för lite när det ska äta själv? 

– Det finns studier som visar att det inte är någon skillnad i energiintag jämfört med skedmatning. Man går ju heller inte direkt från amning eller ersättning till bara fast föda. Men när man väljer vilken mat man ska servera är det bra att tänka ”mycket näring på liten yta.” 

Bra mat att börja med kan vara välkokt broccoli, en stav mogen banan, en remsa pannkaka, en stav blodpudding eller en avokadoklyfta. 

– Rulla gärna avokadon i små frön för mer näring och bättre grepp, tipsar Elin. 

Bäbisar är naturligt nyfikna på sin omgivning

Hon gillade också tanken på att familjen tidigt kan äta gemensamma måltider – även om man självklart behöver modifiera maten något till knattar genom att exempelvis skippa salt och skära mat i lämpliga bitar.

– Bäbisar är naturligt nyfikna på sin omgivning, och vill gärna göra som du gör, så chansen är stor att en bäbis vill testa det du äter.

Generellt får man som förälder vara beredd på kladd. Eftersom barn utforskar mat med alla sinnen, så vill de klämma, känna, mosa och kasta maten. 
Generellt får man som förälder vara beredd på kladd. Eftersom barn utforskar mat med alla sinnen, så vill de klämma, känna, mosa och kasta maten.

Det hon själv upplevde som svårast i början var att dottern ofta kväljde.

– Det innebär inte att bäbisen sätter i halsen, utan att matbiten har hamnat för långt bak i munnen, så bäbisen kväljer reflexmässigt för att matbiten ska flyttas fram igen. Det gäller att som förälder behålla lugnet så att matstunden blir lustfylld.

Elin tyckte också att inlärningen gick långsamt. Bland annat fick hon backa några gånger, när dottern blev hård i magen.

– Och ibland när jag lade fram mat på Bonnies bricka lekte hon bara med den. Det tyckte jag var frustrerande, nu vet jag att det är fullt normalt. Ett annat tips är att inte servera en välfylld tallrik, det kan kännas överväldigande för bäbisen, så risken är stor att tallriken åker i golvet.

Boken ”Knatteplock – mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder.”
Boken ”Knatteplock – mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder.”

Generellt får man som förälder vara beredd på kladd. Eftersom barn utforskar mat med alla sinnen, så vill de klämma, känna, mosa och kasta maten. 

– Det gäller att som förälder andas i fyrkant, och inte vara framme och torka av händer och mun hela tiden, säger Elin och skrattar till:

– Skaffa en hund, som alltid är redo att städa upp spillet.

Hur är det med din dotters aptit idag?

– Hon älskar mat, precis som jag. Om det ligger i hennes natur eller om det handlar om att hon serverats plockmat törs jag dock inte svära på. 

Kom igång med knatteplock – 9 tips från experten

  • Tvätta barnets händer innan måltiden, eftersom plockmatsbarn ofta äter med händerna. 
  • Ha barnet under uppsikt. Om det skulle hända något måste du snabbt vara där och hjälpa till. 
  • Ge inte plockmat till barn i rörelse, risken är att hen sätter i halsen. 
  • Börja med stora matbitar – så att bäbisen kan greppa och föra dem till munnen. Är bitarna för små, kan det leda till frustration innan pincettgreppet är utvecklat. 
  • Undvik högriskmat. Matbitar som är runda, fasta och hala löper större risk att fastna i halsen. Undvik exempelvis vindruvor och körsbärstomater. Vill du servera morot och äpple, så koka dem först. Vill du ge barnet nötter, så använd nötsmör. 
  • Visa vägen. Genom att själv äta grönsaker och andra livsmedel du vill att barnet ska äta ökar du chanserna att barnet vill testa.  
  • Göm inte grönsakerna. Visst kan du göra smoothies med grönsaker, men se också till att servera grönsaker i sin rena form, så att barnet vänjer sig vid dem. 
  • Frukt och bär är färgglatt, vilket barn dras till. Utnyttja det genom att exempelvis mosa hallon på en brödbit med nötsmör. 
  • Envisas! Många gör misstaget att servera något en eller två gånger, och sedan ge upp. Men barn kan behöva exponeras många gånger innan de lär sig gilla vissa saker. Bonnie ratade både gröt och ägg i början, men älskar båda livsmedlen nu.

Plockmat för knattar

Här är tre recept på plockmat till de minsta. Samtliga recept är lånade ur boken”Knatteplock – mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder”, av Elin Oresten.

(2)

Ugnsbakad mannagrynsgrö­t

Fungerar lika bra till frukost som mellanmål. God att servera med lite bär eller chiasylt. Använder man hirsmannagryn så får man ett naturligt tillskott av järn.

(2)

Havrevåfflor med mangopuré

Dessa våfflor gjorda på havre med en touch av kardemumma är himmelskt goda och näringsrika. Våfflor är perfekt plockmat, speciellt när de görs i ett belgiskt våffeljärn.

(4)

Tonfiskbiffar med potatismos

Tonfisk innehåller mycket näring i form av jod, selen och vitamin D.
Potatismoset är kladdigt att äta, men ibland är det bra att omfamna kladdet och låta barnet upptäcka maten med alla sinnen.

Fakta: Elin Oresten

  • Ålder: 33.
  • Familj: Maken Sebastian, dottern Bonnie, 2, och hunden Luna.
  • Bor: Tallkrogen, strax söder om Stockholm.
  • Gör: Egenföretagare och matinspiratör med instakontot @knatteplock.
  • Aktuell med: Boken ”Knatteplock – mat ditt barn kan äta själv från sex månaders ålder.”
Akademibokhandeln
Köp Elin Orestens bok hos Akademibokhandeln!