Camilla Hamid: Alla kan lyckas med bakningen

Publisert:
Camilla Hamid älskar att baka, småkakor är favoriten.
Camilla Hamid älskar att baka, småkakor är favoriten.

När Camilla Hamid började baka saknade hon förebilder som hon kunde identifiera sig med, nu hoppas hon vara en själv.

– Jag vill visa att man kan lyckas oavsett hudfärg eller religion, säger Camilla Hamid.

Nu släpper Camilla Hamid sin tredje bakbok ”Kaka på kaka”.

Bakproffset och receptkreatören Camilla Hamid är aktuell med sin nya bok ”Kaka på kaka” som är hennes tredje bok om bakning.

– I Sverige gillar vi att fira våra bakverk – allt från kanelbullens dag till semmeldagen. Jag insåg att det inte riktigt fanns någon bok som utgick från fikadagarna som en kalender. Så det här är min hyllning till alla våra fikadagar. Och det finns såklart recept på både klassiker och nya varianter.

Camilla älskar att baka och älskar också att hitta på nya hybridbakverk som kärleksmumssnittarna eller kanelbullesockerkakan.

– Ibland är vägen till slutresultatet lite krokig men det är värt det. Trots det vill jag verkligen hävda att alla kan lyckas med bakningen. Och min förhoppning med boken ”Kaka på kaka” är just att alla hemmabagare ska få självförtroende att våga sig på andra recept än de vanliga klassikerna. Våga testa nytt.

Fikastunden är gemenskap

Camilla förknippar främst fikastunden med gemenskap, att samla familj och vänner för att sitta ner tillsammans en stund.

– Jag växte upp med en mamma som var ensamstående med fyra barn. Vi hade inte pengar till att köpa färdiga bullar eller gå på kafé så då började jag baka själv.

Men när Camilla började baka saknade hon länge någon att identifiera sig med i media.

– Nu känns det viktigt för mig att få visa för unga tjejer som står utanför den svenska normen att du kan lyckas oavsett hudfärg eller religion. Jag tycker att Roy Fares är duktig och dessutom så är han en härlig person.

  • Vad gör du med allt du bakar?

– Mina grannar får bakverk flera gånger i veckan. Det jag inte sparar i frysen ger jag annars till vänner eller tar med till barnens skola.

  • Vad ska du baka nästa gång?

– Jag ska provbaka en massa godsaker till min nästa bok, vad det är kan jag inte riktigt avslöja än.

Recepten är hämtade ur Camilla Hamids nya bakbok ”Kaka på kaka” (Bonnier fakta).
Recepten är hämtade ur Camilla Hamids nya bakbok ”Kaka på kaka” (Bonnier fakta).

Camillas bästa tips för att lyckas med bakningen

  • Läs receptet noggrant innan du börjar baka, ju mer förberedd du är inför alla moment desto bättre blir det.
  • Kom också ihåg att varje ugn är unik. Det är viktigt att du lär känna din ugn helt enkelt.
  • Eftersom bakning är en kemisk process är det också oerhört viktigt att du följer anvisningarna i receptet – står det att du ska vända ner något ska du inte vispa med elvispen.

Camilla Hamid

  • Ålder: 29
  • Bor: Stockholm
  • Utbildning: Lärare
  • Yrke: Bakboksförfattare, TV-kock och receptkreatör.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.