Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Publisert:
ÅK PÅ MATRESA – Glöm inte lyxen att kunna resa jorden runt på en tallrik, utan att ens behöva lämna köket, säger kokboksförfattaren Mattias Karlsson. 
ÅK PÅ MATRESA – Glöm inte lyxen att kunna resa jorden runt på en tallrik, utan att ens behöva lämna köket, säger kokboksförfattaren Mattias Karlsson.

Vi må vara fast i Sverige just nu, men det hindrar dig inte från att åka på en kulinarisk resa. Världen är full av spännande mat redo att upplevas. Låt den komma hem till ditt kök.

Här tar vegoprofilen Mattias Kristiansson med dig med på en matresa, som dessutom är klimatsmart.

För den som älskar att resa är pandemin en utmaning – inte minst i längtan efter maten. De frasig franska baguetterna, de krispiga, kryddiga thailändska grönsakerna, den italienska pastan med ett överflöd av vongole, blåmusslor och knivmusslor... Men i väntan på bättre tider kan du resa med mat. Det är dessutom ett av de mest klimatsmarta sätten att se världen.

– Jag älskar att upptäcka nya matkulturer, inte bara genom restaurangbesök utan även genom kokböcker och teveprogram. Så glöm inte lyxen att kunna resa jorden runt på en tallrik, utan att ens behöva lämna köket, säger kokboksförfattaren Mattias Karlsson. 

Det låter han oss göra i sin nya bok ”Vegofavoriter”, där du hittar läckerheter som Dallasburgare, indiska samosas och den italienska grönsaksröran caponata. 

– Det är recept på mina favoriträtter, den bästa mat jag någonsin ätit. 

Och det är recept han samlat på sig från världens alla hörn.

– Mina resminnen är ofta knutna till mat, kanske för att jag är en matnörd, haha. En gång åkte jag till Kiev för att se en ukrainsk popartist, men annars planerar jag resor utifrån var det finns intressanta matställen, ungefär som andra letar upp sevärdheter. Jag är inte ute efter finrestauranger, maten måste inte ens vara lokal, bara den är god. Mitt mål är att äta mat som får mig att gråta, säger Mattias. 

Som barn reste Mattias och hans framförallt över sundet till Köpenhamn. 

– Vi var ingen finsmakarfamilj, utan åt mest wienerbröd och äppelmunkar, men smaken av dem tar mig genast tillbaka till barndomen. 

För ja, mat kan likt musik väcka minnen; av den där soliga sommaren, den passionerade kärleken, den spännande resan till Rio… 

– Jag har en pastagratäng med saffran och aubergine som tar mig tillbaka till en sensommarkväll i Nice med sina vajande palmer och smala gränder.

Spännande smaker

Framförallt gillar Mattias att åka till städer… 

– Jag älskar människor i rörelse, levande kulturer, det känns som att man blir en del av något större. 

… där Paris och New York är hans två favoritmetropoler.  

– Det är smältdeglar där all världens mat samlas och mixas till nya spännande kombinationer. Första gången jag var i New York fullkomligen knockades jag. Som ganska nybliven vegan hade jag framförallt ätit hemlagad mat. I Stockholm var utbudet torftigt, men där var veganism normaliserat, och maten brutalt god. Jag kunde inte fatta att det fanns ställen där businessmän i kostym köade för veganburgare! 

Och minnen och smaksensationer från sina resor tar han sedan med sig hem, och återupplever i sitt eget kök. Eller så upptäcker han länder han aldrig besökt via grytorna på spisen.  

Kokböcker och youtube

– Jag får inspiration av att bläddra i kokböcker och magasin, och genom att kolla på matlagningsprogram på youtube. 

Ja, världen är full av mat redo att upplevas. Just nu lagar Mattias mycket indisk mat, eftersom hans pojkvän kommer därifrån, och ett bra sätt att närma sig kulturen är kryddorna. Mattias tipsar oss om att se bortom kryddhyllan i den vanliga matbutiken. 

– Leta i asiatiska butiker, Mellanöstern-butiker, eller beställ på nätet. Det kan låta snobbigt, men handlar egentligen om att kryddorna där är både billigare och mer smakrika. Ja, jag vill uppmana folk att bli lite nördigare i sin matlagning, det är inte svårare, bara godare. Men lite nya kryddor kan du och dina smaklökar färdas långt. 

Amerikansk burgare med vegofärs.
Amerikansk burgare med vegofärs.
(7)

Dallasburgare

Burgare full av kryddor och ärliga smaker. För den ultimata amerikanska upplevelsen så avnjuter du den med en stor chokladshake därtill. 

Glass med varm jordnötsfudgesås.
Glass med varm jordnötsfudgesås.
(7)

Jordnötsfudge­sås med glass

Avsluta middagen med en amerikansk sundae, här med vegansk twist!

7 tips till dig som vill resa med mat

 1. Gör research. Du kan lätt hitta urvattnade recept anpassade för svenska smaklökar, men de är sällan autentiska, bara tråkiga. Sök istället runt på youtube och google efter riktigt bra recept. Det är så värt besväret!  
 2. Botanisera i butiker. Även i din stad (eller närmaste stad) finns det säkert någon butik med varor från Mellanöstern, Afrika eller Asien. Bege dig genast dit! Köp hem någon spännande kryddpasta och lite annorlunda grönsaker och se vad du kan göra med dem. Minns att matlagning är en lek! 
 3. Nätshoppa såser. Jag beställer ofta kryddor, såser, böner och linser på nätet. Nu senast beställde jag georgiska kryddor. På kryddlandet.se finns ett brett utbud, liksom på Amazon. 
 4. Slösa med smaker. Snåla inte när du ska laga mat från en annan kultur. Det är lätt hänt att man står där i affären och tänker att det räcker med hälften så många kryddor, framförallt färska örter eftersom de kostar en slant, Men vill du verkligen flyga till ett annat land matmässigt, så får du lägga lite tid och pengar.  
 5. Krydda med musik. Om du lagar en grekisk middag och vill plussa på känslan av Grekland, så sök upp lite grekisk musik på Spotify och vrid upp volymen. 
 6. Invitera. När coronan har lugnat ner sig är det roligt att ha en middagsklubb. Bjud in en färgglad samling människor, gärna några med annan kulturell bakgrund, och du kommer garanterat att få smaka på spännande mat! Det är ett roligt sätt att inspirera varandra. 
 7. Ta en genväg. Gå ut och ät på restaurang, eller det lilla palestinska snabbmatsstället på hörnet. Utmana dig själv, och prova nya kök, så att du inte alltid väljer italienskt eller thailändskt. Det är ett enkelt sätt att bredda sin smakpalett. 

3 kryddor att testa 

 1. Aleppo-peppar. En chilisort som kommer från Syrien, döpt efter staden Aleppo. Har en rund, fyllig smak med lite rökighet. Jättegod!  
 2. Torkat mangopulver. Används i indisk matlagning och har en sötaktig och syrlig smak. Perfekt i grönsaksrätter. Min nya favorit! 
 3. Hela spiskumminfrön. God i indisk-inspirerad och mexikansk mat. Ger en helt annan smak än mald spiskummin. Rosta i lite olja, så frigörs smaken.
Vietnamesiska nudlar med hoisinsås
Vietnamesiska nudlar med hoisinsås
(8)

Vietnamesiska nudlar med tofu

Den här rätten är inte svår att laga, men du kommer inte undan utan hoisinsås – en slags vietnamesisk ketchup. Finns i den asiatiska hyllan.

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök
(72)

Somalisk gryta med kikärter och banan

Lagom stark och väldigt smakrik!

Mattias Kristiansson 

 • Ålder: 35. 
 • Familj: Pojkvännen Aman. 
 • Bor: Stockholm. 
 • Gör: Chefredaktör för tidningen Vego och kokboksförfattare. 
 • Aktuell med: Boken ”Vegofavoriter.”
Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?