Så länge håller din mat – professorn förklarar

Se videoklippen om matlåda, ketchup, mjölk, smör och ost

Publisert:

Bäst före-datum är bara en rekommendation. Mycket mat håller betydligt längre än så. Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, berättar hur du listar ut om maten fortfarande är okej.  

Få matlådan att hålla lite längre – se videoklipp här 

Du kan tjäna tusentals kronor per år på att ta med dig matlåda till jobbet istället för att gå ut och köpa lunch. Men om du inte vill äta samma mat två dagar i rad, hur länge håller då matlådan? I videoklippet ger Marie-Louise Danielsson-Tham tydliga besked, och tipsen som får lunchlådan att hålla lite längre. 

ARTIKLAR

Så länge håller ketchup – professorn förklarar

Hur länge håller ketchup egentligen? Och måste en öppnad flaska stå i kylen, eller kan du lika gärna ha den i skafferiet? I videoklippet reder Marie-Louise Danielsson-Tham reder ut saken. Du får också ett bonustips på hur du enkelt minns hur gammal ketchupen är.  

Är mjölken okej att dricka? – se videoklipp här 

Gråt inte över spilld mjölk, men häll heller inte ut den i onödan. Mjölk håller betydligt längre än många tror. Så här vet du om mjölken fortfarande är drickbar. Experten avslöjar också varför den inte gillar att stå i kylskåpsdörren.

Håll koll på märkningen! 

  • Sista förbrukningsdag

Anger när produkten ska vara uppäten. Märkningen används främst för produkter som lätt förstörs, som köttfärs och rå fisk, och ska hindra dig från att äta maten efter utgånget datum då det kan innebära vissa hälsorisker.

  • Bäst före-datum

Handlar inte om hur länge produkten är säker, utan till vilket datum den förväntas behålla sin kvalitet, alltså smak, färg, krispighet, tuggmotstånd etcetera. Därefter kan kvaliteten försämras, men maten kan ändå vara fullt ätbar.

  • Sista försäljningsdag

Den här datummärkningen är inte lagstadgad, och säger inget om vare sig kvalitet eller säkerhet. Det är ett datum som handlarna ibland använder för att veta när det är dags att byta varor i hyllorna. 

(Källa: Livsmedelsverket och Togoodtogo.se)

När är det dags att slänga smöret – se videoklipp här 

Vissa matvaror håller sig längre än man tror, som smör. Men när är det dags att slänga smöret? Det möglar ju inte. Det gör däremot margarin, men är det så farligt? I videoklippet ovan berättar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, allt du behöver veta, och skickar med ett litet spartips. 

TITTA, SMAKA OCH LUKTA PÅ OSTEN Bara för att bäst före är förbi är det inte alltid nödvändigt att kasta osten. Det är heller inte farligt att äta det som har torkat på ostytan.
TITTA, SMAKA OCH LUKTA PÅ OSTEN Bara för att bäst före är förbi är det inte alltid nödvändigt att kasta osten. Det är heller inte farligt att äta det som har torkat på ostytan.

Hur länge är osten ätbar? – se videoklipp här 

Ost har ofta lång hållbarhet, men det är inte säkert att du kan äta den ända tills utgångsdatumet. Varför? Det berättar Marie-Louise Danielsson-Tham i videoklppet. Hon tipsar också om vilken typ av ostmögel som är smarrig och vilken du ska akta dig noga för.